Doctor's Search

Totul despre implantul dentar

mai 29, 2014

Implantul dentar

 

Ce este implantul dentar si ce rol are?

Implantul dentar este un dispozitiv din titan avand forma unui surub  ce se introduce la nivelul oaselor maxilare . Rolul sau este de a inlocui dintii lipsa prin crearea radacinilor artificiale pe care se vor realiza lucrari dentare.

Din ce este alcatuit?

Implantul dentar este alcatuit din titan, acesta fiind un metal biocompatibil avand proprietati mecanice  asemanatoare tesutului osos. Totodata titanul, fiind un metal bioinert asigura osteointegrarea implantelor la nivelul oaselor maxilare.

 

Componentele principale sunt:

– implantul dentar propriu-zis (asemanator radacinii dentare)

– bontul protetic (similar unui pivot pe un dinte natural)

– coroana de acoperire ( asemanatoare unei coroane pe un dinte natural)

 

Recomandarile implanturilor dentare:

Implanturile dentare sunt indicate pacientilor care doresc sa inlocuiasca dintii lipsa, indiferent de cauza care a dus la pierderea lor.

 

Avantajele implanturilor dentare:

– salveaza dintii vecini: spre deosebire de metodele traditionale de inlocuire a dintilor lipsa ce presupuneau slefuirea, uneori devitalizarea dintilor vecini dintelui ce urma a fi inlocuit, implanturile dentare pastreaza intacti dintii limitanti.

– posibilitatea realizarii lucrarilor fixe, in zonele in care s-au pierdut legaturile dentare, prin crearea de noi dinti stalpi.

– salveaza osul: imediat postextractional osul sufera un proces accelerat de resorbtie osoasa, proces ce continua in cazul in care spatiul dentar ramane neprotezat.Implantul dentar stopeaza acest proces, deoarece preia din fortele ce se transmit osului si ajuta la pastrarea calitativa si cantitativa a acestuia.

– contribuie la imbunatatirea calitatii vietii pacientului: prin faptul ca se pot realiza prin intermediul implantelor lucrari fixe menite sa inlocuiasca dintii lipsa, gradul de confort al pacientului este sporit, acesta recapatandu-si functiile estetice, fonetice si masticatorii in mod natural.

    Indicatiile implanturilor dentare

Tratamentul cu implanturi dentare se adreseaza tuturor pacientilor care prezinta o stare buna de sanatate.

 

    Pacientii cu boala parodontala isi pot pune implanturi?

Da, dar numai dupa ce si-au tratat initial boala parodontala si au primt recomandarea in acest sens a  medicului spacialist parodontolog.

 

 

     Contraindicatiile implanturilor

– pacienti cu infart miocardic recent, leucemie acuta, SIDA si alte boli grave

– femei insarcinate deoarece nu li se pot administra substante anestezice

– copii cu varsta sub 18 ani, deoarece cresterea nu este definitivata

 

    Rata de succes a implanturilor dentare este una foarte ridicata, conform studiilor efectuate (95-97% la mandibula si 92-95% la maxilar), in conditiile unei stari de sanatate locale si generale bune, in cazurile in care mentine un grad ridicat al igienei dentare si in cand se prezenta la controale si igienizari periodice.

   Cauza principala de esec in terapia implantara este data de o igiena nesatisfacatoare, placa bateriana fiind principalul factor cauzal al periimplantitei (infectie in jurul implantului), la aceasta adaugandu-se fumatul excesiv, cosumul cronic de alcool si o serie de boli generale care se pot instala ulterior.