Boala parodontală
Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie de la nivelul gingiei și țesuturilor de susținere ale dinților. Principalul factor cauzal este placa bacteriană, care determină inflamația parodonțiului marginal.
Pe lângă placa bacteriană, tartrul dentar este unul dintre factorii determinanți ai bolii parodontale. Dispus supra sau subgingival, el este o sursă permanentă de infecție gingivală prin acțiunea sa de cantonare a bacteriilor la acest nivel. De aceea, de îndată ce se observă inflamarea gingivală și depunerea de tartru, este necesară adresarea la medicul specialist.
Tratamentul bolii parodontale se face într-o succesiune de etape:
Consultație parodontală: examen clinic și radiologic, bilanț radiologic complex, măsurarea pungilor parodontale și evaluarea stării de igienă a pacientului.
Tratament parodontal inițial: detartraj ultrasonic supra și subgingival, detartraj și chiuretaj subgingival, periaj profesional, dezinfecția mecanică și chimică a pungilor parodontale, Laser terapia este foarte utilă în acest stadiu.
Tratament parodontal chirurgical: operație cu lambou de asanare parodontală, grefa de os artificial, grefa liberă gingivală, membrană biorezorbabilă, tehnici de regenerare tisulară, gingivectomie.
Etapa de menținere: prezentarea la controale regulate la 4-6 luni, reexaminare parodontologică-parodontometrie.