Evoluția implantologiei permite in zilele noastre ca pacienții edentați total (fără dinți sau ai căror dinți restanți trebuie in totalitate extrași) sa beneficieze de lucrări fixe pe 4 sau 6 implanturi, toate realizate intr-un timp record, intr-o singura zi.
Marile firme de implanturi Megagen, Straumann, Bredent, Nobel Biocare au dezvoltat o tehnologie foarte moderna a implanturilor ce permite osteointegrarea rapida si posibilitatea de a putea avea dinți in aceeași zi.
In cadrul unei consultații, medicul va analiza cavitatea bucala si va recomanda analize de sânge, radiografii dentare si un computer tomograf. Pe baza examenelor complementare, medicul va stabili planul de tratament si va decide daca osul pacientului este suficient pentru aceasta procedura. Tot in aceasta etapa vor fi discutate si planurile financiare si posibilitățile de plata.
Costurile acestor intervenții sunt mari, însă rezultatele si calitatea vieții sunt considerabil îmbunătățite, astfel încât ar trebui considerate investiții. Învestiți in calitatea vieții.
De cele mai multe ori sunt necesare 6 implanturi pentru maxilar si 6 pentru mandibula, insa in cazurile in care nu exista os suficient, se pot insera si 4 implanturi, poziționate strategic astfel încât sa suporte forte masticatorii in mod echilibrat.
Procedura se adresează:
● pacienților care nu mai au deloc dinți si vor o lucrare fixa, estetica
● pacienților care nu suporta protezele dentare mobile totale sau parțiale
● pacienților care mai au putini dinți restanti si suferă de un grad avensat al bolii parodontale sau sunt puternic afectați de carii
● pacienții care au avut lucrări dentare vechi, ai căror dinți stalpi sunt irecuperabili
Intervenția se efectuează intr-o singura zi, de obicei dimineața pentru a avea timp laboratorul sa efectueze lucrarea provizorie in aceeasi zi.
Durata intervenției este de aproximativ 2-3 ore, după care pacientul va rămâne in cadrul clinicii intr-o rezerva in care va fi monitorizat încă câteva ore.
Lucrarea provizorie poate fi cimentata sau înșurubată pe implanturi. Lucrările provizorii cimentate pe implanturi au avantajul de a fi mai puțin costisitoare, însă imposibilitatea îndepărtării in totalitate a cimentului poate compromite intervenția. Lucrările înșurubate nu au nevoie de ciment pentru a fi fixate, se pot deșuruba foarte ușor pentru a putea fi igienizate, însă sunt mai scumpe.
După montarea lucrării provizorii pacienții vor primi o serie de recomandări, printre care consumul unei diete moale, semilichida pentru o perioada de 12 săptămâni, evitarea alimentelor dure, etc. Controlul plăcii bacteriene este esențial in stomatologie, îndeosebi in implantologie. Periajul dentar, folosirea apei de gura si a dusului bucal fiind absolut necesare.
După primele 3 luni, gingia se va vindeca si se va retrage, lăsând un spațiu intre gingie si lucrarea provizorie. In funcție de dimensiunea spațiului creat, pot fi necesare completări ale lucrării provizorii.
Nerespectarea indicațiilor primite, a dietei semilichide poate duce la fracturarea lucrării provizorii si la înlocuirea acesteia cu una noua, iar pacientul trebuie din nou sa o plătească.
Igiena defectuoasa sau lipsa acesteia, precum si fumatul pot compromite osteointegrarea implantelor, ducând la inflamații ale gingiei, secreții purulente sau chiar la pierderea implanturilor.
Pacienții se vor prezenta periodic la control pentru a fi evaluați si pentru igienizări profesionale realizate de medicul curant.
După o perioada de 6-9 luni pacienții vor putea face o radiografie sau un computer tomograf pentru a vedea starea implanturilor si osteointegrarea acestora, putând începe manoperele necesare realizării lucrării finale.
Lucrările finale pot fi din metalo-ceramica sau ceramica-zirconiu, având estetica superioara si o buna funcționalitate, fără niciun fel de restricții.