Tratamentul endodontic ( cunoscut sub denumirea de ” tratament de canal” sau de „tratament de scoatere a nervului”) reprezintă unul dintre cele mai comune proceduri dentare ce tratează „interiorul dintelui” (camera pulpară, canalele și nervii) având ca scop eliminarea infecțiilor și protejarea dintelui de infecțiile viitoare.

Tratamentul clasic de canal în care medicul realizează procedura cu ochiul liber are o rată de reușită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigură o rată de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri atât în etapa non-chirurgicală, cât și în cea chirurgicală.

Principalul avantaj al microscopului endodontic se datorează magnificației ce permite o foarte bună vizibilitate asupra dintelui și asupra canalelor acestuia, putând detecta prezența canalelor suplimentare și a altor detalii imposibile de vizualizat cu ochiul liber. Pe lângă mărirea imaginii dintelui, microscopul are și o foarte bună iluminare, medicul având astfel o imagine foarte clară și precisă.
În concluzie, tratamentul asistat de microscop în comparație cu intervenția clasică aduce printr-o mai bună vizualizare, precizie, un plus de ajutor în stabilirea diagnosticului corect, creșterea calității tratamentului și implicit a ratei de succes a tratamentului pe termen lung. În plus aduce și o ergonomie mai bună atât pentru medic cât și pentru pacient. Dinți care în trecut necesitau extracție pot fi acum salvați cu ajutorul microscopului și a noilor metode de tratament.